Vad kostar det att bila till Italien?

Frågan i rubriken är ganska stor och svår att svara på. Här ska jag i alla fall försöka redogöra ungefär för hur mycket en bilsemester till norra Italien kan kosta. Det kan skilja sig mot verkligheten och beror på skillnader i hotellkostnader eller din bils bränsleförbrukning. För att göra det enkelt för oss utgår vi ifrån att du bor i Jönköping, mitt i den befolkade delen av Sverige.

Mellan Jönköping och Venedig är det 190 mil. Tur och retur blir det 380 mil. Om din bil drar 0,7 liter per mil går det åt 266 liter bensin/diesel. Priset för dessa drivmedel är ganska lika nu för tiden och vi räknar på ett literpris på 15 kr. 266 liter bensin  eller diesel kostar då ungefär 4 000 kr.

För att räkna ut hotellkostnaden är det bra att boka på nätet. Vi kan uppskatta varje hotellnatt för ett dubbelrum till 800 kr. Detta pris kan såklart variera en del beroende på säsong. På resmålet kan det dessutom vara högre priser vilket påverkar uträkningen mycket efersom det är där du kommer bo störst del av tiden. Om du planerar att vara borta i två veckor blir det alltså 750×14, d.v.s. 10 500 kr.

Sedan tillkommer kostnaden för att ta sig över Östersjön. Åker man med Scandlines färjor mellan Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden (som är det billigaste alternativet) kostar det strax under 2 000 kr tur och retur.

Utöver dessa fasta kostnader tillkommer mat. Mat behövs ju och det blir ofta mycket restaurangbesök under semestern. Om ni är två personer som åker bör man räkna med 700 kr per dag för mat. Det blir 9 800 kr.

Hur mycket du behöver i fickpengar är ju en smaksak, men det kan vara trevligt att i varje fall ha 300 kr att spendera varje dag. Du kanske vill ta några extra öl på kvällskvisten eller köpa meddig lite saker hem som minne. Med 300 kr per dag i fickpengar blir det 4 200 kr på 14 dagar.

Följande lista summerar alla kostnader

  • Drivmedel: 4 000 kr
  • Hotell: 10 500 kr
  • Färja: 2 000 kr
  • Mat: 9 800 kr
  • Fickpengar: 4 200 kr
  • Totalt: 30 500 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *