Tjänar du för dåligt?

1000Många anser sig nog vara underbetalda. Vissa har såklart fog för att tycka det, andra inte. Den lön du har bestäms av många faktorer. Den kan bero på hur bra du är på att löneförhandla. Den kan bero på hur många andra som kan göra precis samma jobb dom sig. Den kan bero på din utbildningsgrad.

Om vi börjar med löneförhandling så är det en allt vanligare faktor som bestämmer din lön. Yrken där lönen tidigare så gott som alltid styrts av kollektivavtal börjar få inslag av individuell lönesättning och löneförhandling. Det är viktigt att vara takisk och påläst när du ska löneförhandla. Det är lätt att ta på sig en alltföstor kostym och kräva en hög löneförhöjning utan att kunna motivera det på ett bra sätt. För det första måste du fråga dig själv om du är värd högre lön. Försök svara ärligt på den frågan till dig själv. Är du verkligen värd en löneförhöjning? Om du kommer fram till att svaret är ja kan du säkert komma på några bra anledningar. Det kan handla om att du med tiden fått mer ansvar. Du kanske har blivit chef över några personer eller fungerar som gruppledare för ett arbetslag. Sådana typer av utökade ansvarsområden kan vara bra skäl till att du ska få mer i plånboken den 25:e.

Om du atbetar inom en specialiserad yrkeskategori är du antagligen redan ganska högavlönad. Brist på specialkompetens brukar driva upp lönerna. Bara för att lönen är hög betyder inte att du inte kan få ytterligare pengar. Din arbetsgivare är ofta väl medveten om att du som specialist kan få erbjudanden från andra arbetsgivare. Det är därför i din nuvarande arbetsgivares intresse att behålla dig på företaget. Detta kan du utnyttja för att få mer betalt för ditt arbete. Men bli inte girig och kom med skambud. Det finns en gräns för var dina arbetsgivare tolererar, trots att du är en viktig anställd med specialkompetens.

Din utbildning är också av stor betydelse. Den har lite med ovanstående stycke om specialkompetens att göra. En lång utbildning är dock inte en garanti för hög lön. En lång utbildning kan inte heller användas som argument för att du ska få löneförhöjning. När du påbörjar en utbildning bör du rimligtvis ta reda på löneutvecklingen inom branschen om du är intresserad av en bra lön. Visst kommer man långt med att göra det man brinner för, men att brinna för något är inget argument för hög lön. Det finns de som brinner för att pilla navelludd, men de får ändå inte mer i socialbidrag för det. Om lönen är viktig för dig bör du undvika att läsa till yrken med dålig löneutveckling. Tänk på det redan innan du påbörjar din utbildning så slipper du slösa bort din rätt till studiemedel, samt håller nere studieskulden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *