Så får du råd med din dröm

Vill du resa till Grekland i sommar? Gå i pension tidigare? Eller måste du snåla för att klara familjens ekonomi? Då är det dags för dig att spara pengar. Här kommer lite tips på hur du får råd med det du vill ha.

Se över dina inkomster

Det första du måste göra är att få järnkoll på dina inkomster och utgifter. Om du har ett arbete där månadslönen varierar kraftigt måste du räkna ut hur stor medelinkomst du har. Ett vanligt feltänk är att man ser sina största löneutbetalningar som ens inkomst oh lever efter det även de månader man får en lägre löneutbetalning. Gå tillbaka och summera dina månatliga inkomster under det senaste året och dividera det med 12 (månader). Då får du enkelt fram vilken medelinkomst du haft.

Kartlägg dina utgifter

När det kommer till utgifterna så måste du även här gå tillbaka en tid och se vilka utgifter du haft. Det kan vara svårt att få en detaljerad bild om du inte har sparat alla kvitton eller har väldigt detaljerade kontoutdrag. Kontoutdragen är ofta svårtydda då det t.ex. står ”ICA Supermarket 673,69 kr”. Inom de 673 kronorna kan många olika kostnadsslag rymmas. Här kan kostnader för mat, hygienartiklar och snacks ingå under samma belopp vilket gr det svårt att avgränsa kostnaderna. Det är viktigt att veta om mat står för 600 kr eller 100 kr av den totala summan. Därför kan det vara nödvändigt att under en eller två månader spara alla kvitton samt föra en detajerad kassabok över alla utgifter man samlar på sig. Därefter kan man undersöka var ens pengar tar vägen.

När du har koll på dina inkomster och utgifter kan du börja kapa kostnader. De kostnader du gör dig av med ska gå raka vägen in på ett sparkonto och inte konsumeras upp. Till sparkontot för du varje månad över det överskott du lyckats skapa genom mnskade kostnader.

Välj sparform

När du varit en aktiv sparare i några månader är det dags att välja strategi för dina pengar. Om du sparar kortsiktigt, t.ex. till en semesterresa, kan du behålla pengarna på sparkontot. Om du däremot sparar undan en egen pension så är det istället läge att se över andra investeringsformer. Det beror lite på hur långt du har kvar till du planerar att gå i pension. Om det är inom fem år så är inte aktier den bästa investeringen. Istället bör du välja en investering med lägre risk. Om du har en alltför kort tid på dig med din investering ökar riken att du tvingas sälja av dina aktier med förlust. Om du däremot har många år kvar till pension, låt säga över 10 år. Då kan du med en aktieinvestering hinna uppleva både nedgångar och uppgångar. Du har långre tid på dig att fatta beslut om att byta aktier. Sälja av när de stigit i värde för att sedan haka på ett annat tåg m.m. Hur din situation än ser ut bör du sprida dina risker. Behåll gärna en andel, t.ex. 30 %, av sparkapitalet på ett tryggt sparkonto. Fördela sedan de återstående 70 procenten ganska jämnt mellan aktier i hög, medel och låg risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *