Lär dig leva snålt och undvik skuldfällan

Idag är det lätt att hamna i skuldfällan. Det flesta dyrare produkter såsom datorer, tv, dammsugare med mer, går att köpa på avbetalning. Och det är lätt att handla på kredit och glömma vad man egentligen måste betala i slutet av månaden. Att hamna i en ekonomisk skuld som man inte klarar av att betala kan förstöra mycket i det privata livet. Men det finns alltid en möjlighet att vända på eländet så länge man är beredd på att ändra sitt skuldbeteende . Nedan kommer några steg som är viktiga att börja med för att nå ett skuldfritt liv.

SkuldfällanTill att börja med så är det viktigt att vara beredd på att kämpa och leva på mindre pengar än vad man redan gör. Beroende på hur stor skuld man har kan ta det ta månader till flera år att bli av med skulden. Motivationen är att en dag stå utan skulder och kunna göra något roligt istället för att betala pågående räntor och avgifter. Man bör räkna ihop sin ekonomiska skuld så att man vet hur mycket pengar som man behöver betala tillbaka, genom att beställa en kreditupplysning på sig själv får man en bra översikt om hur mycket man är skyldig och till vem.  Man kan även gå igenom kontoutdrag och tidigare fakturor för att se var pengarna går till.

Sedan bör man göra en budget, den hjälper till att kontrollera dina utgifter så att man inte hamnar i samma mönster som ledde till skuld tidigare. Teckna ned hur mycket inkomst samt utgifter som finns i hushållet. När man har dessa uppgifter på papper blir det tydligare hur man ska förhålla sitt användande av pengarna. De pengar som man får över efter de vardagliga utgifterna kan man lägga på att betala av sin skuld. Man får vara beredd på att leva billigare och undvika onödiga utgifter.

Man kan ta kontakt med sin bank för att försöka samla ihop alla lån och krediter till ett lån, på så vis så betalar du endast tillbaka till banken. Räntan brukar oftast bli lägre med ett samlat lån. Man kan sälja av egendom som man inte behöver för att få ett startkapital, ta ett extra arbete om möjlighet finns. Det finns många sätt som man kan tjäna pengar på bara man är beredd att avsätta tid för det. Detta är några punkter som är bra att börja med för att bli skuldfri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *