Låna till bostad med ett bostadslån

Låna till bostadAtt låna till bostad är vanligt då få personer kan betala kontant med sparade medel. De som kan det har ofta sålt en tidigare avbetalad bostad och använt pengarna från försäljningen till en ny. Eller så har man lånat pengar till en tidigare bostad som under tiden man ägde den har stigit mycket i värde. Kanske har den stigit så mycket i värde att man kunnat betala av det lån man tog och samtidigt har pengar över till en ny bostad. För de allra flesta som ska köpa sin första lägenhet är ett lån en nödvändighet för att över huvud taget kunna få till en affär.

Bästa typen av bolån?

När det kommer till bostadslån är hypotekslån de mest fördelaktiga. Dessa lån går ut på att banken tar din bostad som säkerhet för de pengar du lånat. Genom att ge banken denna säkerhet kan de erbjuda dig en lägre ränta. Eftersom bankens risktagande minskar behöver de inte ta ut en högre räna för att kompensera risken. Det tjänar du som låntagare ganska mycket pengar på.

Hypotekslånen må vara bra men det finns lite du bör tänka på. Eftersom din bostad används som säkerhet har banken möjlighet att tvinga fram en försäljning om du inte uppfyller dina åtagande i form av räntebetalningar. Dessutom kan du bara låna till 85% av bostadens värde med ett hypotekslån. De resterande 15 procenten kallas för kontantinsats. Du måste med andra ord betala 15 % av köpeskillingen med egna undansparade pengar. Det finns även en möjlighet att låna till kontantinsatsen genom att ta ett blancolån. När det kommer till bostadslån brukar dessa blancolån kallas för topplån. Bostadslånet delar alltså upp i topplån (blancolån) och bottenlån (hypotekslån).

Problem att låna pengar

Som alltid när det kommer till lån och krediter är du beroende av en god kreditvärdighet. Du ska helst inte ha några betalningsanmärkningar. Du bör såklart ha en fast inkomst. Om du både har betalningsanmärkningar och saknar fast inkomst kan det bli väldigt svårt att låna pengar. Banken nekar dig såklart inte lån för att vara taskig, utan för att de ser att du kan komma att få problem att betala dina räntor och amorteringar. Det faktum att du har en dålig ekonomi borde också göra att du själv kanske kommer till insikten att du inte har råd att köpa en bostad. Om du ändå vill ta lån när u har dålig ekonomi finns det alternativ, men dessa lån är vanligtvis väldigt dyra och kan tära ännu mer på din haltande ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *