Ett flytande sommarnöje

segling-2Båtägare är lite konstiga. De äger en båt hela året, putsar och fejar några veckor i maj för att sjösätta och ha båten i sjön till mitten på september. Kanske semestrar de några veckor i juli i båten plus är ute och seglar några helger när det är fint väder. Är det värt det besväret? Frågar du en båtägare svarar han eller hon ett rungande ja.

En dyr leksak

En båt är i allmänhet en stor investering. Flera hundratusen kronor kostar en båt som du kan bo bekvämt och bra i. Då behöver du naturligtvis en bra försäkring. Du behöver försäkra dig mot en hel del olika skademöjligheter och de flesta båtförsäkringar har samlat allt som behövs i ett paket.

Vinterförsäkring

Det verkar märkligt att du behöver ha båten försäkrad på vintern, men det kan hända en hel del även under den kalla årstiden. Brand är en av farorna. På uppläggningsplatserna för fritidsbåtar står båtarna tätt. Börjar en brand i en båt sprider den sig snabbt. Stöld ur båtar på vintern är vanligt. Det är bättre att du tömmer båten än att tjuven gör det. Så kallade inu-drev är dyra och stöldbegärliga och försvinner ibland på vintern.

Ansvarsförsäkring

En viktig del av din båtförsäkring är ansvarsförsäkringen. Hur märkligt det än kan låta har du som skeppare ett obegränsat ansvar för vad du gör och eventuellt ställer till med, ett så kallat redaransvar. Allt som flyter på sjön och som kan manövreras är ett fartyg, alltså både en surfingbräda och en supertanker. Som redare har du i princip ett obegränsat ansvar för vad du gör med din båt, därför är ansvarsdelen i din båtförsäkring extra viktig. Den ersätter medtrafikanter som skadas på grund av något du gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *